dot STIL dot
 • Jan 24

  Britje & Koža

  Vse kar morate vedeti o kozmetičnih izdelkih za pred, med in po britju. Nega kože je pomembna in pomembno je vedeti s čim in kako jo negujemo.

  Spremembam in razvoju načina življenja ter standardov urejenosti je v zgodovini sledil tudi razvoj kozmetičnih izdelkov. Tržišče in ponudba sta začela razlikovati med izdelki za ženske ter izdelki za moške. Na potrebo po različnem pristopu je vplivalo dejstvo, da se moška koža razlikuje od ženske, in tudi to, da mora koža v življenju sodobnega moškega prestati približno 16.000 britij.

  Moška koža izloča več maščobe, je bolj debela, raskava in groba. Poleg tega moško kožo pogosto spreminja tudi rutinsko britje, ki poveča njeno občutljivost. Med britjem nastajajo poškodbe zunanjih plasti, kar ima za posledico vnetja zaradi mehanskih poškodb, vnetja, ki jih povzročajo izdelki po britju, vreznine in vrasle dlačice.  Pred britjem
  Glavni namen izdelkov pred britjem je seveda priprava kože obraza in brade na britje. Njihova naloga je zmanjšanje občutljivosti kože.

  Pred mokrim britjem se uporabljajo mehčalci brade. Namen mehčalcev je vlaženje in mehčanje brade, zaščita kože ter drsljivost, ki omogoča gladko britje.

  Za britje z električnim brivnikom mora biti brada suha, predhodno morajo biti odstranjeni izločki (znoj, loj), da se prepreči izmikanje dlak rezilnemu delu brivnika. Pomembno je, da so dlake trde in dvignjene, tako da se lahko ujemajo med rezilne valjčke brivnika. Losijoni za pred britjem z električnim brivnikom sušijo, utrjujejo in pomagajo pri dvigovanju dlak. Nekateri zagotavljajo drsljivost brade tudi z ustvarjanjem tankega oljnega filma, ki preprečuje drgnjenje kože pri britju.  Kreme za britje
  Večji del izdelkov za mokro britje predstavljajo brivske kreme, te so lahko peneče ali nepeneče. Peneče brivske kreme morajo ustvariti bogato in obilno peno, ki mora biti gladka, mehka in brez kepic. Pomembno je, da se pena dobro prime brivskega čopiča in obraza ter se hitro odstrani z izpiranjem. Nepeneče brivske kreme imajo nekaj prednosti pred penečimi. Hitreje se nanašajo in ustvarijo dobro drsljivost, kar omogoča hitro britje brez bolečin. Njihova uporaba manj izsuši kožo.

  Pene za britje
  Ko so se v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja pojavile na trgu, so pene za britje predstavljale pravo revolucijo. Vsebujejo snovi, ki povečajo drsljivost britvice, mehčajo dlake, jih vlažijo, zmanjšujejo draženje kože, po uporabi pa puščajo prijeten občutek.

  Hidrogeli za britje
  Prvi hidrogel se je na svetovnem trgu pojavil v poznih sedemdesetih. Njihova milna osnova je podobna kot pri penah. Ko hidrogel nanesemo na kožo, se začne peniti in tvori gosto peno. Prednost hidrogela je v tem, da se dobro spere s kože.

  Proizvodi za po britju
  Vsako britje naj bi se zaključilo z uporabo izdelka za po britju. Namen uporabe teh izdelkov je zagotavljanje prijetnega občutka in zaščita kože. Želeni učinek se kaže kot rahel hladilni, osvežilni in vlažilni učinek, pomirjajoče delovanje na razdraženi in napeti sveže obriti koži, prijeten vonj in zagotovitev primernega pH kože.
  Ideje ustvarjalcev so vodile do nastanka različnih oblik ter izdelkov: brivske vode, kreme in emulzijski losjoni, stiptiki.

  Vode za po britju
  Vode za po britju so najpogosteje uporabljena oblika after shavea. Njihova sestava je podobna izdelkom, ki se uporabljajo pred britjem. Imajo pa bistveno manjši delež etanola, kar zagotavlja zmanjšano draženje in prepreči prekomerno izsušitev kože. Če je koncentracija etanola več kot 60%, se poveča oster in pekoč občutek. Uporaba vode po britju uravnava tudi vlažnost kože in jo mehča. Ker je koža po britju razdražena in pogosto tudi poškodovana je razvoj patogenih mikroorganizmov lažji in hitrejši, zato naj bi vsi izdelki po britju vsebovali tudi antiseptike.

  Kreme in emulzijski losjoni
  Primerni so za moške, ki so občutljivi na izdelke z etanolom, takšna koža potrebuje dodatno nego in zaščito. Z njihovo uporabo okrepimo mastno-kisli plašč in s tem obrambno sposobnost kože. Ker negujejo in ob dodatku UV-filtrov tudi ščitijo pred sončnim sevanjem, so izdelki na osnovi emulzij posebej primerni ob izpostavljanju neugodnim vremenskim razmeram - veter, mraz, visoka nadmorska višina, sonce.

  Stiptiki
  Namenjeni so zaustavitvi drobnih krvavitev in pospešenemu celjenju drobnih ureznin ali prask, do katerih lahko pride tako pri mokrem kot suhem britju.  Povzeto po Svoljšak Mežnaršič I.; Kozmetični izdelki za moške; Ljubljana, 2015