dot LJUDJE dot
 • Nov 25

  Robert - Urednik Pričesk

  Robert, urednik pričesk, o svojih začetkih, značilnostih dobrega frizerja, nekaj malega zgodovine in o stvareh, ki navdihujejo.

  Kako dolgo si že urednik pričesk in kako se je tvoja zgodba začela?
  Moja zgodba se je začela na drugem področju. Na področju grafičnega oblikovanja. Po končani šoli sem se preusmeril v urejanje pričesk in izpopolnjeval svoje znanje v različnih frizerskih salonih doma in v tujini. Leta 2007 sem odprl svoje uredništvo - Uredništvo pričesk Robert.


  Kaj so glavne značilnosti dobrega frizerja?
  Frizer polepša zunaji videz vsakemu človeku, ki obišče frizerski salon, frizer polepša zunanji videz in poudari, kar je lepo, ter skuša popraviti to, kar videz moti. Še vedno velja staro spoznanje, da ima človekov zunanji videz v življenju pomembno vlogo. Če je človek urejen in negovan je tudi bolj samozavesten in lažje uspe v zasebnem življenju in službi. Zato so značilnosti dobrega frizerja: imeti smisel za lepoto in oblikovanje, biti dober psiholog, strokovno podkovan, v koraku s časom, dovzeten za sprejemanje novih tehnoloških postopkov in tehnik dela.

  Stilski nasveti za moške pri urejanju pričesk?
  Za popoln izgled pričeske ni dovoj samo odlično striženje in šampon; potrebujemo še kakšen oblikovalec in spretne prste ter frizerja, ki vas nauči uporabe le teh. Bodite pogumni z vprašanji saj je tudi svetovanje del cene, ki jo plačete za urejanje pričeske. Zahtevajte uporabna navodila. In vaja dela mojstra.

  Kako bi opisal svoj osebni stil?
  Aktualnim trendom poskušam dodati svoj pečat. Trendi so včasih kul, kdaj pa ga tudi kiksnejo. Predvsem sledim svojemu občutku.

  Iz katerega obdobja črpaš največ stilskega navdiha?
  Estetsko črpam iz vsakega obdobja tisto, kar se mi zdi najbolj zanimivo. Zdi se mi, da se obdobja vrtijo – ponavljajo. Za moške je trenutno zanimivo obdobje 20' in 50'. Kar se tiče brade in brkov, pa je nek viktorjanski moment. Torej, vse troje, združeno z nekimi izboljšavami časa v katerem živimo, je prava kombinacija.

  Obstaja prostor, ki te navdihuje?
  Zraven gradu Kodeljevo je ogromen kostanj, ki je v sredini votel. Vanj lahko zlezeš spodaj pri koreninah in ko si enkrat noter je prostora za dva. Svetloba, vonj, zeleno listje, varen objem in mističnost se zapodijo po možganih.

  Trenutno je obdobje Movembra. Zakaj so brki in brada tako zanimivi za moški obraz?
  Iz dlak, ki nudijo varnost in dajejo zaščito, toploto, se da narediti nekaj, kar lahko spremeni vizualni karakter moškega. Lahko te zresni, postara, pomladi. Za določen čas te spremeni, tako kot kakšen dan zapaše obleči srajco v popolnoma drugi barvi.